Γερμανία: Υπό παρακολούθηση οι αρνητές του ιού

 



ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το κίνημα των αρνητών του κορωνοϊού τίθεται υπό παρακολούθηση από τη γερμανική υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Οι αρνητές («querdenker» στα γερμανικά) θεωρείται ότι έχουν σχέση με την Aκρα Δεξιά, αλλά τοποθετούνται σε ξεχωριστή κατηγορία, πλάι στους ακροδεξιούς, τους ακροαριστερούς και τους ισλαμιστές. 

Στα μέσα Απριλίου, ο Ζεεχόφερ είχε δηλώσει ότι οι αρνητές «είναι όλο και πιο πρόθυμοι να προβούν σε χρήση βίας, για αυτό και εμείς προσανατολιζόμαστε στο να τους θέσουμε υπό παρακολούθηση». Με βάση την απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, οι Αρχές θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες των μελών του κινήματος, καθώς και τις τραπεζικές συναλλαγές τους. 

Στην ορολογία των κρατικών υπηρεσιών υπήρχε κενό ως προς την περιγραφή των ενεργειών που προξενούν ανησυχία. Το κενό αυτό καλύφθηκε με τη φράση «verfassungsschutzrelevante delegitimierung des staates», δηλαδή «απονομιμοποίηση των κρατικών θεσμών σε βαθμό που να απασχολεί την προστασία του Συντάγματος». 

«Μετά την εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον της δημοκρατικής νομιμότητας και κρατικών θεσμών, όπως Κοινοβούλια και κυβερνητικά στελέχη», ανακοίνωσε η υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λαμβάνουν ενεργά μέρος οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, όπως η Qanon, και μέλη των «Πολιτών του Ράιχ», που δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς του γερμανικού κράτους. «Κηρύττουν την παραβίαση των κανόνων που θέτουν οι Αρχές και αμφισβητούν το κρατικό μονοπώλιο της βίας», ανέφερε η υπηρεσία. 

Το κίνημα έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από τα τέλη του 2020 σε επιμέρους κρατίδια, όπως η Βάδη από την οποία ξεκίνησε και το Βερολίνο, όπου μέλη του επιχείρησαν να παραβιάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και να εισέλθουν στη Βουλή όταν ψηφιζόταν νομοθεσία για τα έκτακτα μέτρα. 

Τοπικά δικαστήρια έχουν επιβάλει απαγορεύσεις σε διαδηλώσεις αρνητών, συμφωνώντας με τις Αρχές ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπου δεν γίνεται χρήση μάσκας και δεν τηρούνται αποστάσεις, συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγινε τον Νοέμβριο στη Λειψία, με 20.000 μέλη. Ιδρυτής του κινήματος θεωρείται ο 45χρονος Μίχαελ Μπάλβεγκ, πρώην επιχειρηματίας από τη Στουτγάρδη, ο οποίος έχει κατοχυρώσει τα σήματα των querdenker. O ίδιος αναφέρεται στο «Μανιφέστο των Αρνητών», που αποτελείται από μόλις 150 λέξεις και ζητεί τον αγώνα κατά των περιοριστικών μέτρων, επικαλούμενο αρχές όπως η αλήθεια, η δημοκρατία και ο σεβασμός. 


kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

PDF ΒΙΒΛΙΑ ,ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

.

Κοινωνική δομή στην Αρχαία Σπάρτη