Ερωτηματικά και απορίες για τον τύμβο της Αμφίπολης!

Του Π. Λιβανίδηamfipoli1-5701
Εκπλήξεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που φανταζόμαστε μέχρι σήμερα μπορεί να κρύβει ο τύμβος του λόφου Καστά της Αμφίπολης.
Σε ένα μνημείο τέτοιων μεγάλων διαστάσεων , που δηλώνει την πρόθεση των δημιουργών του να είναι μεγαλειώδες , θα περιοριζόταν εσωτερικά μόνο σε τέσσερις θαλάμους ;
Θα πραγματοποιούσαν το όραμα τους με αίθουσες που καλύπτουν λίγα τετραγωνικά μέτρα ;
Μήπως μας περιμένουν πολύ μεγαλύτερες εκπλήξεις και μυστικά από ότι υπολογίζουμε μέχρι σήμερα ;
Τα υποθετικά σενάρια δίνουν και παίρνουν. Πόσοι θάλαμοι μπορεί να είναι συνολικά ; Για ποιο λόγο κτίσθηκε και για ποιόν ανεγέρθηκε ένα τόσο μεγάλο μνημείο ;
Συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη ( που πρώτος ξεκίνησε τις έρευνες και τις ανασκαφές στο ταφικό μνημείο ) , εκτιμά ότι οι θάλαμοι πρέπει να είναι οκτώ και όχι τρεις ή τέσσερις και όπως φαίνεται μάλλον έχει δίκιο.
Αυτό το συμπέρασμα βγάζει άλλωστε κανείς εάν αρχίσει να σκέφτεται ορθολογικά, βήμα βήμα
 Τα σημερινά δεδομένα
 Εάν ενσκήψουμε με καθαρή λογική στο θέμα θα παρατηρήσουμε τα εξής:ImageHandler.ashx 
  • Η διάμετρος του τύμβου είναι 158,40 μέτρα. Δηλαδή το κέντρο απέχει από την περίμετρο 79,2 μέτρα. ( ακτίνα του κύκλου ).
  • Οι ανευρεθέντες θάλαμοι έχουν μήκος περίπου 20 μέτρα. Δηλαδή η σημερινή γνωστή άκρη των θαλάμων απέχει άλλα 59 μέτρα από το κέντρο του τύμβου , όπου ήταν τοποθετημένος ο γνωστός Λέων της Αμφίπολimerisia_LARGE_t_1061_43840798_type12128ης, πάνω σε ένα βάθρο ύψους 10, 64 μέτρων.
  • Από τις γνωστές μέχρι σήμερα διαστάσεις του μνημείου της Αμφίπολης , διαφαίνεται η πρόθεση των δημιουργών του να κάνουν κάτι μεγαλειώδες.
 Μερικά λογικά ερωτήματα
 Εξετάζοντας λοιπόν τα υπάρχοντα στοιχεία , δημιουργούνται τα ακόλουθα πολύ λογικά ερωτήματα :
  • Ο Λέων ήταν τοποθετημένος επάνω σε σημείο , που από κάτω δεν υπήρχε θάλαμος ; Ήταν επάνω σε ένα βουνό από χώμα ;
  • Το πιο χαρακτηριστικό εξωτερικό σημείο αναφοράς , ο Λέων , δεν θα έπρεπε ( με την απλή Ελληνική λογική , αλλά και το πάθος για συμμετρία ) , να βρίσκεται πάνω από το σημαντικότερο θάλαμο και στο κέντρο του ;
  • Οι αρχαίοι που ήταν λάτρεις της ωραίας αισθητικής και της συμμετρίας θα κατασκεύαζαν ένα μνημείο , όπου οι θάλαμοι θα ήταν τοποθετημένοι σε μια άκρη του ταφικού περιβόλου , που έχει ύψος 3 μέτρα και διάμετρο 158, μέτρα ;
  • Τρεις ή τέσσερις θάλαμοι , στον περίγυρο ενός τόσο μεγάλου τύμβου , είναι αντίστοιχο του μεγαλειώδους και μεγαλεπήβολου , που είχαν πρόθεση να κατασκευάσουν οι δημιουργοί του ;
Περιμένοντας τις απαντήσεις
 Η λογική απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με ένα μεγάλο ΟΧΙ. Άρα βρισκόμαστε σε ένα μνημείο που κατά πάσα πιθανότητα κρύβει πολλά και θα μας αποκαλύψει μυστικά που είναι αδύνατον να φανταστούμε σήμερα.
Ας μην ξεχνούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες έκαναν δημιουργική σύνθεση της γνώσης όλης της Ελλάδος , από την Αττική , τη Μεγάλη Ελλάδα ( Σικελία ) , την Ιωνία , αλλά και την Αίγυπτο και την Περσία. Δημιουργήθηκε έτσι ένας κόσμος που ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί στην ανάπτυξη της σκέψης.
Μπόρεσαν να συνταυτίσουν στοιχεία της ελληνικής αισθητικής με την τάση της μεγαλειώδους της Ανατολής. Δεν θα πρέπει να μας παραξενέψει εάν βρεθούμε προ νέων εντυπωσιακών εκπλήξεων.
Οι Έλληνες Μακεδόνες έχοντας τη γνώση από τη δημιουργία των πυραμίδων της Αιγύπτου και της τυμβωρυχίας τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κατασκεύαζαν ένα τέτοιου μεγέθους μνημείο , χωρίς να λάβουν εξελιγμένα μέτρα προστασίας.
Αυτές οι σκέψεις από έναν μη αρχαιολόγο , αλλά από έναν πολίτη με απλή λογική μπορεί να αποδειχθούν αφελής. Το αποτελέσματα της ανασκαφής είναι αυτά που θα μας πουν την αλήθεια και όσο περισσότερο χρόνο χρειασθεί να αποκαλυφθούν, τόσο περισσότερα μυστικά θα μας αποκαλύψουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

PDF ΒΙΒΛΙΑ ,ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Ο παγκόσμιος έλεγχος των μαζών!..

Κοινωνική δομή στην Αρχαία Σπάρτη